Sindromul de coada de cal

author
1 minute, 31 seconds Read

Coada de cal este denumirea populara data terminatiilor nervoase aflate sub conul medular, asadar este o extensie a maduvii spinarii. Sindromul de coada de cal sau in termeni stiintifici sindrom cauda equina este o afectiune care consta in compresia simultana a nervilor lombari, sacrali si coccigiani si se caracterizeaza prin durere lombara, amortirea zonei, durere la nivelul feselor si soldurilor, disfunctii ale aparatului urogenital si intestinal. Netratata poate duce, printre altele la incontinenta urinara sau retentie urinara, dificultati locomotorii si paralizie. Este extrem de rar intalnit la copii, iar atunci cand apare cea mai posibila cauza este aceea a unei afectiuni congenitale aparute la nivelul nervilor aflati la extremitatea coloanei vertebrale, a unei leziuni sau tumori aparute la nivelul oaselor sau nervilor spinali.

La adulti cele mai comune cauze ale aparitiei acestei afectiuni sunt: spondilozele lombare in stadii avansate, herniile de disc sau lombare, stenozele de canal vertebral lombar, leziuni sau tumori spinale, infectii, inflamatii, hermoragii etc.. La copii, poate aparea pe fondul unor malformatii precum malformatii arterio-venoase spinale care constau intr-o legatura defectuoasa intre vasele de sange, respectiv intre artere si vene sau malformatii de tipul spina bifida sau mielomeningocel. Diagnosticarea trebuie facuta foarte atent, dat fiind tabloul simptomatologic asemanatoar cu alte afectiuni aparute la nivel spinal. Specialistul trebuie sa efectueze un scurt istoric al familiei din acest punct de vedere, sa ceara analize de laborator, sa efectueze examen fizic, precum si analize imagistice ca radigorafii si RMN-uri, mielografia-CT, scanare termografica si ultrasonografica. Pentru a corecta aceasta afectiune se recomanda aproape intotdeauna interventia neurochirurgicala de decompresie.

Vezi si:  Spitalul Akh Viena si faima acestuia

Adeseori se poate recomanda si tratament medicamentos cu ibuprofen sau corticoizi. Desi cel mai recomandat este interventia chirugicala, exista si tratamentel neconventionale alternative, care pot alina aceasta boala. Astfel, avem: bai in ape sulfuroase, reflexoterapie, acupunctura, tratamente homeoapte si remedii bazate pe plante medicianle, kinetoterapie, ozonoterapie si multe altele.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.