Sondajele de opinie sunt efectuate pe un anumit numar de persoane ce pot fi impartite pe grupe de varste.
Sondajele au menirea de a afla parerea oamenilor in legatura cu o tema sau alta, iar rezultatele sunt apoi date publicului. Se transmit celorlalti prin intermediul posturilor de stiri sau prin presa scrisa, cat si prin intermediul mediului online.
Trebuie sa respecte regulile
Un astfel de sondaj poate fi efectuat pentru a afla parerile oamenilor in mai multe domenii. Astfel poate fi comandat un sondaj de catre o autoritate a statului sau de catre o companie privata. Daca exista dorinta unei companii de a lansa un produs nou pe piata, atunci poate sa comande un sondaj, pentruuuca reprezentantii firmei sa afle parerea consumatorilor, daca un astfel de produs va avea sau nu succes pe piata. Sondajele pot cuprinde domeniile medical, economic, social, pot fi facute si pentru a vedea popularitatea unui politician sau a altuia, sunt foarte usor de realizat.
Sondajele de opinie trebuie sa respecte intotdeauna regulile, pentru a da dovada de cea mai mare acuratete, este un lucru obligatoriu.
Astfel, legea spune ca sondajele trebuie sa aiba loc in conformitate cu legislatia nationala si internationala in vigoare. Este esential sa se respecte principiile etice, este foarte important acest lucru.
Sondajele sunt facute pe baza unor interviuri telefonice, care pot dura cateva minute sau cateva zeci de minute, in functie de cate intrebari sunt adresate participantilor. De asemenea, interviurile pot fi facute si pe strada. Persoanele care participa la sondajele de opinie trebuie sa faca voluntar acest lucru, legea nu le obliga in niciun fel sa faca asta. Raspunsurile date de catre participantii la sondaje sunt confidentiale, este o alta regula care trebuie sa fie respectata. Exista companii specializate in realizarea de sondaje de opinie, unde exista personal specializat care se ocupa cu adunarea si procesarea datelor. Sondajele au intotdeauna si o mica marja de eroare.