Beneficiile mersului pe bicicleta

author
3 minutes, 8 seconds Read

Este deja stiut ca mersul pe bicicleta nu doar protejeaza mediul ci este si sanatos pentru organism insa, in ce sens ne ajuta el si care organe beneficiaza de practicarea acestui sport? Inventata inca din 1817, bicicleta continua sa fie un mijloc de transport popular in toate colturile lumii si, desi pentru o perioada, a cunoscut un declin – din cauza aparitiei altor mijloace de deplasare – in ultimii ani mersul pe bicicleta s-a bucurat de o crestere a numarului celor care il practica.

File:Estacio bicing bcn.jpg

In ultimii ani, folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ la vehiculele motorizate – masina personala sau tranportul in comun – a de venit tot mai raspandit. Prin urmare, exista o cerere sporita pentru biciclete, piese, accesorii sau echipament de protectie, magazinele de biciclete fiind in plina expansiune. Dar inainte de a cumpara o bicicleta trebuie sa stim care sunt beneficiile folosirii acesteia!

Mersul cu bicicleta este un exercitiu foarte bun pentru cei ce doresc sa slabeasca sau sa isi tonifice musculatura. Dintre toate exercitiile practicate de catre cei care doresc o mai buna conditie fizica, acesta este cel mai complex, deoarece ajuta la lucrarea tuturor muschilor din organism, dar in special a celor fesieri, ai picioarelor si abdomenului. De asemeni, datorita pozitie, sunt lucrati si muschii spatelui si ai bratelor. Acestea sunt, desigur, beneficiile mersului pe bicicleta care pot fi vazute la o prima privire insa mai exista si o serie de alte efecte, ce au loc in organismul nostru.

Sistemul cardiovascular beneficiaza din plin, fie si daca mergeti doar o jumatate de ora pe saptamana pe bicicleta. Prin scaderea nivelului de colesterol din sange si mentinerea tensiunii arteriala la un ritm normal, mersul pe bicicleta ajuta la o mai buna circulatie a sangelui in organism. S-a demonstrat statistic ca acest sport este cel care ne fereste de cancer de colon, riscul scazand semnificativ, si ca ajuta la o mai buna digestie, fiind recomandat celor care sufera de diferite afectiuni ale acestui sistem. De asemeni, mergand cate jumatate de ora pe bicicleta, in fiecare saptamana, mentineti sanatatea sistemului respirator.

Vezi si:  Stii ce tip de saltele se potrivesc copilului tau?

Printr-o circulatie mai buna se obtine si un ten mai sanatos si, de aceea, mersul pe bicicleta este recomandat, in special, doamnelor si domnisoarelor care doresc sa isi intretina frumusetea intr-un mod care nu necesita foarte mult timp. Detoxifierea organismului este si ea asigurata prin mersul pe bicicleta, iar tonifierea musculaturii si pastrarea greutatii ideale sunt alte doua beneficii importante pentru aspectul fizic.

Alaturi de organism, mersul pe bicicleta revigoreaza si psihicul. Faptul ca acest mijloc de transport permite accesul in locuri greu accesibile cu masina, la un cost minim, nu poate fi considerat decat un castig pentru fiecare dintre noi, atat din punct de vedere material cat si mental. In plus, neputandu-se discuta despre eliminarea unor gaze de esapament, asa cum se intampla in cazul altor vehicule, mersul cu bicicleta ne ajuta sa contribuim la salvarea mediului inconjurator si ne face sa ne simtim mai bine, pentru ca am participat la miscarea ecologista, dusa de milioane de oameni.

Intr-un cuvant, mersul pe bicicleta aduce doar beneficii. Putine sunt dezavantajele si, de multe ori, neglijabile, atunci cand se compara cu avantajele. Un studiu a aratat ca speranta de viata a celor care au mers zilnic pe bicicleta este net superioara fata de a celor care au practicat rar sau deloc acest sport, chir daca au fost luate in calcul riscuri precum traficul sau efortul prelungit.

Exista insa si riscuri atunci cand se foloseste bicicleta, cel mai mare dintre acestea fiind riscul de accident. De aceea, intotdeauna cand iesiti pe strada, folositi casca si eventual si alte echipamente de protectie cum sunt genunchierele, cotierele sau protectiile pentru spate. Asta, bineinteles daca abordati un stil de pedalat mai sportiv sau daca sunteti adeptul cross-country, mountain biking sau downhill.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.