Denumirea de eczema este un termen care include un grup de afectiuni care provoaca inflamarea sau iritarea pielii. Cel mai frecvent tip de eczema este cunoscut sub numele de dermatita atopica sau eczema atopica. Atopic se refera la un grup de boli, cu o tendinta adesea mostenita de a dezvolta alte afectiuni alergice, cum ar fi astmul si febra fanului.
Indiferent care parte a pielii este afectata, eczema este aproape intotdeauna iritanta. Uneori, mancarimea va incepe inainte de aparitia eruptiilor cutanate, iar atunci cand afectiunea se dezvolta, eruptiile cutanate apar cel mai frecvent pe fata, in spatele genunchilor, incheieturilor mainilor sau picioarelor. Pot afecta si alte zone.
Zonele afectate sunt, de obicei, foarte uscate, ingrosate sau scalabile. In cazul persoanelor cu simptome de jupuire ale pielii, aceste zone pot fi initial rosiatice si pot deveni apoi maro. La persoanele cu piele mai inchisa la culoare, eczema poate afecta pigmentarea, facand zona afectata mai alba sau mai inchisa. La sugari, eruptia cutanata apare in principal pe fata si pe scalp, dar patch-urile pot aparea oriunde.
In plus, eczema se poate sa apara frecvent la persoanele din familii cu istoric cu alte alergii sau astm. Unii oameni pot suferi de aparitii rapide ale eruptiilor cutanate, ca raspuns la anumite substante. Pentru unii, intrarea in contact cu materiale dure sau grosiere poate provoca mancarimea pielii. Pentru altii, senzatia de prea fierbinte sau prea rece, expunerea la anumite produse de uz casnic, cum ar fi sapunul sau detergentul, sau intrarea in contact cu parul unui animal poate provoca un focar de eczema. Infectiile respiratorii sau racelile pot fi, de asemenea, declansatoare ale acestei afectiuni. Stresul poate provoca agravarea afectiunii.
Cauza exacta a eczemelor este necunoscuta, dar se crede ca este legata de un raspuns hiperactiv al sistemului imunitar al organismului la un iritant.
In mare majoritate, persoanele afectate pot sa-si gestioneze eficient boala cu tratament medical si prin evitarea iritantilor. Afectiunea nu este contagioasa si nu se raspandeste de la o persoana la alta.
Deoarece cei mai multi oameni cu eczeme au si alergii, medicul dermatolog poate efectua si anumite teste pentru a identifica posibilii iritanti sau declansatori.