Salina artificiala este o incaparere in care peretii sunt captusiti cu sare din salinele naturale. O astfel de salina poate fi amenajata oriunde. Fie ca e vorba de o incapere mai mare sau chiar o camera de apartament, important e ca cei ce construiesc o salina artificiala sa respecte anumite principii pentru ca sarea sa isi faca efectul spontat asupra organismului. Trebuie mentionat faptul ca nu orice sare poate fi folosita in acest scop. De exemplu, sarea ioada obisnuita, folosita de toata lumea in bucatarie nu ofera nici un beneficiu organismului.
Cum amenajezi o salina artificiala?
Raspunsul la aceasta intrebare poate varia, dar un element este comun: salina artificiala trebuie sa actioneze pozitiv asupra organismului. Aici vedeti un exemplu reusit de salina aritificiala. Pentru acest lucru conditiile de mediu trebuie sa fie cat mai asemanatoare cu cele dintr-o salina naturala.
Sarea poate fi pusa pe pereti atat bulgari si prinsa cu dibluri de lemn, cat si maruntita iar pentru prinderea acesteia se foloseste un anumit tip de adeziv. Sarea, indiferent cum este prinsa pe perete trebuie sa intre cat mai mult in contact cu aerul din incapere pentru a se crea aerosoli salini. Pentru a stimula aparitia aerosolilor salini se folosesc diverse aparate ce mentin constanta concentratia de sare din incapare. Acest lucru se intampla si in cazul temperaturii. Aceasta se mentine constanta, luan valori intre 19 si 22 grade Celsius
In Romania exista destul de multe saline artificiale. Cateva dintre orasele in care se gasesc astfel de saline sunt: Bacau, Timisoara, Cluj-Napoca, Galati, Bucuresti, Brasov.
De ce sa mergi la salina?
Salina reprezinta, pe langa un loc de relaxare si o modalitate de tratament pentru multe afectiuni pulmonare. Salinoterapia sau haloterapia( terapia cu sare) este solutia pentru afectiuni precum:
- astm
- amigdalita
- bronsita
- boli cronice pulmonare
- infectii pulmonare
- apnee
- dermatite
- acnee
Aceasta terapie se rezuma doar la inhalarea de aerosoli salini. Pentru ca efectele sa fie vizibile, o sedinta ar trebui sa dureze minim 30 de minute si sa existe un numar mai mare de sedinte.
Acest tip de terapie nu este recomndat persoanelor cu probleme cardiace, alergii sau cancer pulmonar.