Salvia este o plantă care salvează vieţi, după cum spune şi numele latinesc. Este clasificată ca un condiment cu virtuţi de medicament şi este numărată cu alte plante de leac ale Maicii Domnului, datorită efectelor miraculoase asupra organismului.
Frunzele de salvie se folosesc sub formă de tinctură, pulbere, cataplasme sau ulei. Salvia are efecte puternice de detoxifiere a corpului.
Iată mai multe beneficii ale salviei:
- Ceaiul de salvie este ideal vara, când se poate bea rece, ca o licoare care alungă zăpuşeala şi oboseala.
- Frunzele de salvie au puterea de a revigora integritatea fizică şi psihică a organismului. Se adaugă în acest caz în apa de baie.
- Dacă suferiţi de insomnie, folosiţi pernuţele cu frunze de salvie.
- Femeile vor fi fericite să afle că salvia tratează foarte bine problemele hormonale şi simptomele de la menopauză, în special bufeurile şi transpiraţiile nocturne.
- Vindecă uşor şi rapid simptomele asociate gripei şi răcelilor: nas înfundat, tuse, febră sau dureri musculare.
- Ceaiul preparat din 2 linguriţe de salvie uscată te scapă de balonare.
- În tratamentele cosmetice se recomandă decoctul de salvie, mai ales pentru colorarea firelor de păr albe. Folosită sub formă de ceai, slavia redă strălucirea părului şi volumul pierdut.
- Cataplasmele cu salvie tratează cu succes arsurile, varicile, infecţiile şi alte afecţiuni ale pielii. Se pot folosi preventiv la spălarea feţei pentru regenerarea tenului combaterea îmbătrânirii premature.
Aroma frunzelor de salvie este de neconfundat. Se pot folosi la prepararea salatelor, a ciorbelor şi a altor mâncăruri preferate. Ceaiul de salvie este bine să se bea doar câte o cană pe zi.