Boala sarutului, cunoscuta si sub numele de mononucleoza infectioasa, este o boala cauzata de virusul Epstein Barr si care este dobandita cel mai frecvent de tineri cu varsta cuprinsa intre 3 si 25 de ani.
Cat de periculoasa este aceasta boala? Ea nu pune in pericol viata decat daca este complet ignorata, insa poate cauza pagube destul de serioase in cazul in care apar complicatii, pagube precum cresterea in dimensiuni a splinei si eventuala rupere a acestui organ, faringita, febra si dureri de cap de intensitate mare, etc. Desi e relativ imposibil de a sti cine anume a transmis virusul (intrucat perioada de incubatie, in speta perioada pana la care virusul Epstein Barr incepe sa isi faca simtita prezenta, poate fi pana la aproape 2 luni), exista cateva masuri de preventie care pot fi luate, mai ales in cazul copiilor mici si a tinerilor care ajung la varsta maturitatii:
a) a se evita contactele intime, fie si simple saruturi, cu parteneri multipli. Cum 50% dintre copii sunt purtatori ai acestui viurs conform acestui articol, sunt sanse destul de mari de dobandire.
b) a nu se lasa copiii nesupravegheati, mai ales in comunitati de plus 15-20 de copii;
c) pentru a evita complicatiile, se recomanda prezentarea imediata la doctor de indata ce apar primele simptome ale acestei boli: stare de oboseala nejustificata, febra intermitenta si nejustificata (de regula, febra e o forma de aparare primara, care alarmeaza oamenii, dar care totodata incearca sa distruga bacteriile);
Alte semne si simptome
Mononucleoza infectioasa nu se caracterizeaza prin febra si oboseala, ci si prin aparitia faringitei, care la randu-i, poate fi exsudativa. De asemenea, 40-60% dintre bolnavii afectati de virusul Epstein Barr ajung sa aiba si splenomegalie, un lucru absolut normal si de asteptat, mai ales daca tinem cont de faptul ca splina contribuie destul de mult la buna functionare a organismului uman. Splenomegalia necesita tratament de urgenta, intrucat in cazul in care apar rupturi splenice, exista riscul unei hemoragii interne. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca organul splenic joaca rol de depozit sanguin si adaposteste in conditiile normale de viata circa 200-250 de ml de sange.