Atunci cand doresti sa-ti inregistrezi o marca, trebuie sa contactezi un cabinet de proprietate intelectuala, specializat in astfel de actiuni. Inregistrarea unei marci este un proces extrem de important pentru orice companie asa ca, sfatul si ajutorul unui specialist te poate lamuri in privinta tuturor etapelor pe care le implica inregistrarea unei marci. Astfel, inainte de a trece la inregistrarea marcii tale, trebuie sa stii ca marcile inregistrate pot fi de trei feluri: marci comunitare, marci nationale si marci internationale. Tu ce tip de inregistrare vrei?
Marcile comunitare
O marca comunitara inseamna o marca inregistrata independent, in toate tarile Uniunii Europene. Mai exact, acest tip de marca este independent de marcile nationale sau internationale.
Daca doresti sa-ti inregistrezi o marca comunitara trebuie sa fii cetatean al unei tari din Uniunea Europeana, al unei tari membra a Conventiei de la Paris sau membra a Organizatiei Mondiale a Comertului. De asemenea, pentru a putea continua procesul, trebuie sa ai o locuinta sau o companie care sa functioneze fie intr-o tara care face parte din Uniunea Europeana, fie intr-o tara membra a Conventiei de la Paris, fie a Organizatiei Mondiale a Comertului.
Marcile nationale
Marcile nationale sunt marcile inregistrate la oficiile nationale ale fiecarei tari in parte. Astfel de inregistrari beneficiaza de protectie a proprietatii intelectuale asupra marcii, doar pe teritoriul tarii in cauza. In Romania, institutia responsabila cu inregistrarea marcilor nationale este OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci). Pentru ca marca ta sa fie inregistrata, trebuie sa platesti o taxa fixa si sa depui o cerere tip.
Marcile internationale
Marcile inregistrate international reprezinta marcile inregistrate dupa Sistemul din Madrid, mai exact, marca in cauza, fiind inregistrata in peste 70 de tari (tari membre). Si acest tip de inregistrare are la baza tot o cerere depusa prin OSIM si platirea unei taxe.
Trebuie sa stii ca aprobarea unei astfel de inregistrari poate dura chiar un an de zile, iar protectia proprietatii intelectuale asupra marcii, se realizeaza doar pentru 10 ani. Dupa cei 10 ani, cu o alta cerere, poti reinregistra marca. Insa nu inainte de a plati o noua taxa de reinnoire.
Inainte de a alege ce tip de inregistrare a marcii tale doresti, trebuie sa asculti si sfatul unui specialist din cadrul unui cabinet de proprietate intelectuala. Ei te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie. Mult succes!