Dermatita seboreică este o afectiune cronica, intalnita atât la copii cat si la adulti. Se manifestă prin leziuni eritemato-scuamoase, in straturi groase, localizate la nivelul sprancenelor, liziera parului, santurile nazale, pe obraji, pielea capului, retroauricular sau chiar pe torace sau in zona inghinala.
Dermatita seboreica apare atat la adulti cat si la copii si sugari (la acestia din urma este cunoscuta sub denumirea de „cruste de lapte”). La adulţi, această boală apare mai ales pe subiecţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Barbatii sunt mai frecvent afectaţi decât femeile.
Dermatita seboreica este o boala de piele foarte comuna ce afecteaza pana la 3% din populatie. Tratamentul pentru dermatita seboreica variaza de la caz la caz, boala putandu-se manifesta sub diferite forme, de la banala matreata pana la o formele mai grave caracterizate prin cruste galbene si unsuroase insotite de mancarimi. Debutul este de obicei la pubertate, iar varful incidentei se inregistreaza la 40 ani, dermatita seboreica fiind gravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (grataj) sau de stresul emotional.
Doctorii dermatologi inca nu au descoperit cauza principala de aparitie a dermatitei seboreice dar factorii de risc includ stresul, tenul gras, obezitatea si oboseala. Deasemenea s-a observat ca persoanele cu tulburari ale sistemului nervos central (boala Parkinson, paralizii ale nervilor cranieni, etc.) par a fi predispuse la aparitia dermatitei seboreice sau sunt refractare la tratament. Factorii de mediu si folosirea de lotiuni care usuca pielea, ce contin alcool, pot provoca reactivarea bolii.
Pentru a beneficia de cel mai bun tratament pentru dermatita seboreica este recomandata programarea unei consultatii la medicul dermatolog, acesta fiind singurul care poate recomanda tratamentul optim in functie de particularitatile fiecarui caz.