Pat medical ortopedic – Cum se utilizeaza si beneficii aduce!

2
3 minutes, 30 seconds Read

Patul medical ortopedic este utilizat la ingrijirea in unitati medicale, in camine pentru varsnici sau la domiciliu. Acest pat de spital, asa cum se mai numeste, permite stabilirea unei anumite pozitii a pacientului necesara pentru tratament, pentru a diminua suferinte si pentru grabirea vindecarii anumitor tipuri de  traume.  Patul medical ortopedic poate fi cu actionare manuala sau electrica.

Paturile medicale cu actionare manuala pot fi cu:

– 1 articulatie si 2 sectiuni;

– sau 3 articulatii si 4sectiuni.

Paturile cu o singura articulatie au: doua cadre sudate articulate cu sectiune dreptunghiulara; tampoane de cauciuc la cele 4 colturi sau Kit de 4 rotite (2 roti cu frana); deplasare suport sprijin spate se face prin manevrare manuale a manivelei; posibilitate atasare a bratului pentru ridicare.

Paturile cu 3 articulatii se deosebesc de cele cu o singura articulatie prin faptul ca acestea au trei cadre sudate articulate cu sectiune dreptunghiulara.

Iar paturile pentru spital mai performante cu actionare manuala, sunt articulate in 4 planuri si au: componente detasabile usor de curatat si sistem dublu articulat in sectiunile torace si picioare (efect anti-decubit).

Paturile medicale ortopedice au un sistem tip foarfeca care permite reglarea inaltimii patului intr-o gama mai mare fata de sistemul classic de ridicare-coborare. Aceasta caracteristica a aptului este foarte importanta in tratarea pacientilor cu dizabilitati motorii sau a celor ce sufera de Altzheimer, distanta mica fata de pardoseala, atunci cand patul este lasat- 30 cm, permite urcarea sau coborarea din pat, iar distanta maxima in raport cu pardoseala – 70 cm, faciliteaza cadrului medical sa aplice correct tratamentul necesar.

De asemenea exista si paturi medicale ortopedice care se pot plia pentru economisirea de spatiu in verderea transportului si respectiv a depozitarii. Iar in aceasta pozitie, cele 4 roti ale patului, faciliteaza deplasarea coletului fara a fi necesar un carucior de transport.

Vezi si:  Cauzele care provoaca neliniştea si plansul bebelusului

Patul medical cu actionare electrica efectueaza reglajele cu ajutorul a patru motoare electrice si a unui panou de comanda actionat de pacient sau de asistent.  Patul medical are bare de protectie pe ambele laturi,  care pot culisa pentru accesul pacientului. Patul are un design placut, barele culisante si panourile de capat sunt executate din lemn, scheletul metalic este din otel vopsit in pulberi epoxy impotriva coroziunii. Actionarea motoarelor se face la o tensiune redusa de 24V care nu este periculoasa pentru pacient.

Comenzile pentru deplasarea partilor componente ale patului se dau dintr-un mic panou de comanda aflat pe o conexiune flexibila. Patul medical are roti pentru deplasarea inclusiv cu pacientul, iar rotile sunt dotate cu frane pentru fixarea in pozitia dorita.

Caracteristici pat medical electric:

 • Reglajul electric al inaltimii intre suprafata patului si podea de la 30 pana la 70 cm;
 • Unghiul de reglaj al partii sprijin spate de la 0° pana la 75°;
 • Unghiul de ajustare al partii sprijin picioare de la 0° to 30°;
 • Patru roti individuale cu frana pe fiecare roata;
 • Suprafata utila (saltea) 195 x 90 cm;
 • Bare de protectie mobile pe ambele laturi;
 • Posibilitatea de a insera bare trapezoidale.

Rama patului (structura de rezistenta) este din otel vopsita in pulberi epoxi. Panourile terminale cap,  picioare respectiv barele de protectie sunt din lemn special rezistent la umezeala si dezinfectanti. Patul este livrat demontat pentru a facilita transportul sau si nu sunt necesare scule pentru montarea sau demontarea patului medical.

Suprafata de sprijin a saltelei este compusa din mai multe parti: sprijinul trunchiului, o parte fixa, sprijinul pentru picioare cu ridicarea genunchilor. Sprijinul de trunchi si cel pentru picioare poate fi ajustat ca pozitie prin intermediul unor motoare electrice comandate de o telecomemanda pe fir. Aceste componente sunt din otel vopsite in pulberi epoxi.

Vezi si:  Produse naturale pentru o vara calduroasa

Pentru evitarea accidentelor patul este dotat pe ambele laturi cu bare de protectie, mobile, care pot fi coborate pentru accesul pacientului in pat si blocate in pozitia superioara pentru a impiedica caderea acestuia. Blocarea  sau deblocarea barelor se face prin presarea sau depresarea unui buton.

Pentru a preveni formarea escarelor este necesara utilizarea unor saltele antiescare speciale pentru acest scop. Setul saltea antiescare (antidecubit) este compus din pompa de presiune alternanta si salteaua  antiescare. Salteaua antiescare este destinata prevenirii escarelor, ce apar la persoanele imobilizate temporar sau permanent la pat.

Toate aceste dispozitive medicale va va ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate, ele putand fi folosite o anumita perioada de timp pentru refacerea  sau pot fi folosite permanent daca starea pacientului este grava.

Similar Posts

2 Comments

 1. avatar
  Gabriel says:

  Chiar interesant, intotdeauna m-am intrebat care sunt principiile din spatele acestui pat ortopedic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.