hands-gff331e10d_1280

Ce este osteoporoza și care sunt posibilele complicații ale acesteia

3 minutes, 3 seconds Read

hands-gff331e10d_1280Osteoporoza este o boală cronică, frecventă la femeile în vârstă, care se manifestă prin reducerea densității osoase. Acest lucru va duce la modificări ale structurii și rezistenței oaselor, prin urmare pot să apară durerile, dar și alte simptome, iar în lipsa tratamentului corespunzător se poate ajunge la fracturi sau la alte complicații grave.

Află din acest articol care sunt problemele pe care le poate declanșa osteoporoza, dar și ce soluții există pentru a trata și pentru a preveni agravarea acestei boli.

De ce apare osteoporoza?

Afecțiunea este mai des întâlnită la femeile aflate la menopauză (apare de obicei în jurul vârstei de 50 de ani), dar poate fi întâlnită și la bărbați, dacă există anumiți factori de risc. Aceștia sunt:

  • Tulburări endocrine
  • Sedentarism
  • Fumat
  • Consum de alcool
  • Intoxicație cu metale grele
  • Malnutriție
  • Tratamente cu glucocorticoizi
  • Carență de vitamina D.

La început, boala nu are simptome evidente, de aceea este recomandat ca femeile aflate la menopauză (sau chiar la premenopauză) să-și facă anual analize de screening specifice, inclusiv osteodensitometrie – o investigație radiologică prin care este evaluată foarte clar densitatea osoasă. În acest fel, afecțiunea poate fi diagnosticată din timp, iar tratamentele vor fi mai eficiente.

Complicațiile osteoporozei

Riscurile osteoporozei nu trebuie neglijate, pentru că, în decursul anilor, pot să apară complicații serioase, foarte greu de tratat. Prima problemă care devine evidentă, pe măsură ce boala avansează, este tasarea vertebrelor coloanei. Din cauza acestui fenomen, apare o scădere în înălțime (câțiva centimetri), dar și curbarea spatelui, chiar formarea unei cocoașe, de obicei în zona cervicală. De asemenea, în acest stadiu apare durerea, care se poate manifesta la nivelul cefei sau în zona lombară.

Vezi si:  Distractie in natura si remedii naturiste pentru o imunitate de fier

Uneori, durerea este atât de intensă încât afectează mersul, pentru să se poate extinde la nivelul picioarelor, de aceea bolnavul riscă să devină mai sedentar, se poate îngrășa, iar acest lucru va duce la agravarea bolii. Obezitatea și sedentarismul pot avea, la rândul lor, efecte grave asupra sănătății, ducând la apariția diabetului și bolilor cardiovasculare.

Fracturile sunt cea mai frecventă și cea mai gravă complicație a osteoporozei. În lipsa tratamentului necesar pentru această afecțiune, oasele devin atât de fragile încât se pot rupe chiar și fără un traumatism puternic. De cele mai multe ori, fracturile apar la nivelul brațelor, șoldurilor sau coloanei și sunt extrem de greu de vindecat, necesitând spitalizare și imobilizare prelungită la pat.

Din păcate, există și situații în care vindecarea fracturilor grave este imposibilă, iar pacientul rămâne cu un handicap locomotor sau chiar imobilizat. În acest caz, singurul mod în care poate fi îmbunătățită calitatea vieții lui este prin îngrijirea constantă, pe termen lung, într-un centru specializat.

De aceea, este important ca osteoporoza să fie descoperită din timp, înainte de apariția complicațiilor. Prin respectarea tratamentului medicamentos recomandat de medic și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, boala poate fi ținută sub control, iar simptomele pot fi chiar ameliorate.

Medicamentele indicate de medicul reumatolog sunt esențiale pentru tratamentul osteoporozei, dar la fel de mult contează și starea de spirit a pacientului și dorința lui de a urma o viață echilibrată. Acest lucru presupune cel puțin jumătate de oră de mișcare zilnic (plimbări, înot, mers pe bicicletă, gimnastică medicală etc.), scăderea în greutate (dacă este cazul) și respectarea unei diete sănătoase, bogate în legume, fructe, lactate și carne slabă.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.