LATE – o noua dementa

author
1 minute, 27 seconds Read

Dementa LATE este un nou tip de dementa, o maladie de tip proteinopatie care provoaca manifestari clinice similare cu maladia Alzheimer. Cum se dezvolta aceasta ? Care sunt caracteristicile acesteia ? Va spunem totul in acest articol.

In jur de 15-20% din persoanele diagonsoticate cu Alzheimer sufera in realitate de dementa LATE. Este vorba despre un tip de dementa care, pana in prezent, a fost diagnosticata gresit drept maladia Alzheimer deoarece manifestarile sale clinice sunt similare. Incidenta sa va creste in urmatorii ani conform specialistilor.

Aceasta afectiune se manifesta in special la persoanele in varsta. La fel ca si maladia Alzheimer, dementa LATE provoaca o pierdere de memorie si capacitatea de a efectua activitatile din viata de zi cu zi.

Ce este dementa LATE ?

Dementa LATE este o maladie de tip proteinopatie ceea ce inseamna ca este provocata de catre alterarea anumitor proteine. Genereaza o dementa asemanatoare maladiei Alzheimer. LATE reprezinta acronimul englezesc al encefalopatie limbica predominanta legata de varsta, TDP-43. Una din principalele diferente care exista intre dementa LATE si maladia Alzheimer  este ca proteina alterata in creier este TDP-43. In cazul maladiei Alzheimer, proteinele TAU si beta-amiloide lipsesc sau sunt deficitare. Excesul de proteine alterate produce o neurotixicitate si o degenerescenta neuronala. Un sfert din persoanele cu varsta de peste 85 de ani sufera de alterari ale acestor proteine suficient de importanta incat sa prezinte simptome.

Cine este afectat de aceasta maladie ?

Riscul de a dezvolta dementa LATE exista, mai ales dupa varsta de 80 de ani. Acronimul LATE a fost ales deoarece serveste in egala masura sa defineasca aceasta caracteristica a maladiei. Femeile sunt cele mai predispuse sa dezvolte aceasta maladie deoarece speranta lor de viata este mai lunga decat cea a barbatilor. Dementa LATE ar putea deveni o reala problema in urmatorii ani.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.