Rezumat:
O alimentație sănătoasă este esențială, deoarece protejează organismul uman de multe boli cronice și afecțiuni cardiovasculare, între care se numără diabetul sau cancerul. Multe dintre aceste grăsimi afectează vasele de sânge, iar prin prăjire se generează compuși toxici extrem de nocivi, cu potențial cancerigen. În plus, prăjelile nesănătoase îmbătrânesc pielea și o îngrașă, iar alimentele procesate sau de tip fast-food încarcă tenul și duc la pierderea elasticității acestuia.
Este ușor să eviți prăjelille și să adopți o dietă mai sănătoasă, dacă urmezi câteva principii eficiente și simplu de urmat. Iată cum să procedezi.
Gătește mai des mâncarea la cuptor
Printre alimentele nesănătoase cel mai des întâlnite și consumate se numără cele prăjite, procesate, semipreparate, de tip fast-food, și chiar dulciurile, pâinea albă și băuturile acidulate. Chiar dacă par mai gustoase, dezavantajul unei alimentații de acest fel este faptul că în timpul prăjirii se eliberează radicali liberi, dar și alți compuși de reacție foarte instabili și reactivi. În cazul proteinelor din carne, hidrocarburile rezultate sunt mutageni și cancerigeni incontestabili.
Ca să eviți consumul de alimente prăjite, apelează la prepararea lor la cuptor în locul prăjirii. De exemplu, peștele oceanic, somonul sau alte surse de proteine și acizi grași, bogate înOmega 3, oferă rapid senzația de sațietate și sunt excelente preparate în acest fel.
Și în cazul legumelor cu un conținut mare de amidon pot să apară compuși toxici prin prăjire, iar alternativa mai sănătoasă este să optezi pentru varianta de coacere în cuptor. De exemplu, cartofii copți conțin doar 94 de calorii la 100 g, spre deosebire de cele 314 calorii ale aceleiași cantități de cartofi pregătite prin prăjire, în baie de ulei.
Din varietatea de tăvi pentru copt de diverse modele alege-le pe cele din ceramică de înaltă calitate, care nu absorb mirosurile și minimizează aderența. În acest fel te asiguri că mâncarea nu se lipește și nu se arde în timpul preparării. Acestea sunt accesorii de bucătărie ușoare și practice, ușor de utilizat și de spălat.
Le poți folosi chiar și în cazul preparării clătitelor sau a altor deserturi, cum sunt batoanele de cereale din fulgi de ovăz, cu un conținut mai mic de zahăr și de grăsimi nesănătoase.
Începe ziua cu un mic dejun sănătos
O altă metodă simplă și eficientă, pe care medicii nutriționiști o recomandă aproape în totalitate, este să începi ziua cu un mic dejun sănătos și echilibrat. Aceasta ar trebui să fie principala masă a zilei, deoarece este ”motorul” care pornește metabolismul și oferă energia sau ”combustibilul” necesar pentru a începe ziua.
În plus, în acest fel nu te vei confrunta cu senzația de foame de la primele ore ale dimineții, sau atât de des pe parcursul zilei, ce va avea ca reacție să apelezi la o masă rapidă și bogată în carbohidrați cum este cea de tip fast-food.
Faptul că mesele sunt haotice și nu au un program fix nu face decât să încetinească metabolismul și să dea peste cap organismul. Acesta va semnala senzația de foame și astfel te poate determina să faci alegeri culinare nesănătoase, la care în mod normal nu ai apela.
Alege gustări sănătoase
Dacă îți dorești o alimentație sănătoasă, din care să excluzi prăjelile și alimentele procesate în exces, prepară-ți chiar tu gustările preferate, de exemplu mixuri de fructe uscate fără zahăr, cereale și/sau semințe. Medicii nutriționiști subliniază că este mai sănătos să consumi alimente integrale în acest fel, din combinațiile care îți plac, decât să mănânci o pungă de chipsuri cu zero nutrienți.
Chiar și opțiunile de salate de la restaurantele de tip fast-food, cu sosuri și maioneză, sunt bombe calorice și conțin adaosuri mari de sare. Alternativa este să îți prepari singură, acasă, salatele sau variantele de pui ori de hamburgeri. Astfel vei fi mai atentă la cantitatea de grăsimi saturate pe care le consumi, care cresc riscul de boli și te pot afecta pe termen lung.