Efectuand o retrospectiva a studiilor disponibile in prezent, nu se poate spune ca implantele de silicon produc, sau cresc secundar riscul de cancer mamar. Dupa cum au afirmat in Jurnalul Institutului National pentru Cancer din Statele Unite, Louise Brinton (Institutul National pentru Cancer) si Lori Brown (Administratia pentru Alimente si Medicamente a Statelor Unite), pentru a putea elucida aceasta legatura sunt necesare noi studii mai aprofundate.
Este sigur ca mamogramele sunt mai greu de interpretat la femeile cu implante de silicon, dar nu exista certitudinea ca acest lucru afecteaza tratamentul cancerului mamar sau determina aparitia unui cancer mamar la femeile cu implante de silicon. Dimpotriva, s-au acumulat mai multe date care sa sustina faptul ca riscul de cancer mamar poate fi redus la femeile cu implante.
In acest moment datele existente sunt insuficiente pentru a permite concluzia ca implantele de silicon predispun la alte cancere. Este posibil sa merite cautarea legaturilor dintre aceste implante si aparitia unui mielom multiplu, a unui limfom, sau a unei tumori osoase.
Conform studiilor anterioare, femeile carora li s-a implantat la nivelul sânilor silicon au anumite caracteristici, cum ar fi: au venituri relativ mari, au avut copii de tinere si au fost slabe. Acestea pot fi ele insele factori de risc ai cancerului mamar.
De la inceputul anilor ’90 pâna in prezent, in Statele Unite, intre 800.000 si un milion de femei au suferit o interventie pentru implantarea de silicon la nivelul sânilor; dintre acestea, 80% au fost pentru ratiuni cosmetice. Insa acestea au temerea ca implantele le pot produce probleme de sanatate. Procese intentate pentru aceste pretinse probleme de sanatate au dus la falimentul firmei Dow Corning Corporation. Aceasta a fost nevoita sa plateasca daune in valoare de 3,7 bilioane de dolari.
Femeile care au pretins sa li se implanteze silicon pot avea insa alte probleme de sanatate: ruptura sau doar „mustirea” determina din partea organismului un raspuns imun prompt. Rezultatul va fi o varietate de boala autoimuna cum ar fi lupusul si artrita reumatoida. Scurgerea de gel de silicon este obisnuita; s-a demonstrat ca siliconul migreaza in tesuturile inconjuratoare sau aflate la distanta ca urmare a rupturii sau prin osmoza, el fiind gasit la nivelul sânului in afara capsulei implantului, in nodulii limfatici axilari, in brate, mâini, sânge si ficat.
Marcia Angell, editor executiv la New England Journal of Medicine, una dintre cele mai prestigioase reviste stiintifice medicale, afirma ca publicul a ignorat datele stiintifice reale atunci când a reactionat impotriva implantelor mamare de silicon. Ea a spus ca „orice legatura intre implantele de sân si orice boala sistemica este foarte mica, daca ea exista intr-adevar” si de aceea, orice proces intentat este prematur, cele care au avut deja loc ne având defapt o baza intr-adevar stiintifica, si ar trebui anulate pâna la lamurirea problemei.