Monitorizeaza-ti tensiunea arteriala la tine acasa

1 minute, 52 seconds Read

Urmarirea periodica a tensiunii arteriale te va ajuta atat pe tine cat si pe medicul tau sa tineti sub control problemele cardiovasculare de care suferi si sa luati cele mai bune decizii in privinta tratamentului de care ai nevoie.

Medicii recomanda tuturor persoanelor care au frecvent tensiunea arteriala mare sa isi monitorizeze cat mai des posibil masuratorile chiar la ei acasa, folosind un tensiometru.

Tensiometrele destinate a fi utilizate acasa sunt precise, au un sistem usor de manevrat si ofera informatii imediate. Masurand in mod regulat valorile tensiunii arteriale, vei putea reduce riscul de infarct miocardic si alte evenimente neplacute legate de inima care, daca nu ar fi depistate in timp, ar putea duce chiar si la deces.

Cum sa iti monitorizezi corect tensiunea arteriala la domiciliu:

– Stai linistit. Nu fuma, nu consuma bauturi cu cofeina si nu face exercitii fizice in decurs de 30 de minute inainte de a-ti masura tensiunea arteriala. Ideal ar fi, de asemenea, sa iti golesti vezica si sa te asiguri ca ai cel putin 5 minute de odihna inainte de a incepe monitorizarea.

– Stai corect. Stai cu spatele drept si sprijinit (pe un scaun, mai degraba decat pe o canapea). Picioarele tale ar trebui sa fie plate pe podea si drepte, nu incrucisate. Bratul stang, cel pe care vei plasa manseta tensiometrului, sprijina-l pe o suprafata plana (cum ar fi o masa) cu partea superioara la nivelul inimii. Asigura-te ca partea inferioara a mansetei este asezata direct deasupra cotului. Verifica daca monitorul functioneaza si noteaza-ti pe un caiet informatiile afisate.

Vezi si:  Diversitatea gazonului sintetic

– Numarul afisat in partea de sus a ecranului reprezinta tensiunea sistolica (tensiunea arteriala atunci cand bate inima), iar numarul afisat in partea de jos se refera la tensiunea diastolica (tensiunea dintre bataile inimii). Noteaza-ti intr-un carnetel numerele tensiunii arteriale la fiecare verificare.

– Masoara-ti tensiunea in acelasi timp in fiecare zi. Este important sa iei citirile la aceeasi ora in fiecare zi, atat dimineata cat si seara.

Valori normale ale tensiunii arteriale: mai putin de 120 valoarea tensiunii sistolice si mai putin de 80 valoarea tensiunii diastolice.

In cazul in care valoarea sistolica este cuprinsa intre 120 si 139, iar valoarea diastolica este cuprinsa intre 80 si 89, ai prehipertensiune.

Daca insa valoarea sistolica depaseste 140, iar valoarea diastolica este mai mare de 90, ai hipertensiune.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.