In acest articol vom prezenta un cunoscut ingredient cosmetic si anume untul de shea.
Untul de shea este o substanta naturala de culoarea fildesului, ce este extrasa din semintele nucii de shea. Aceste nuci cad cam o data la 15-20 de ani, cand sunt coapte pe deplin, iar interiorul lor contine aceasta crema de shea bogata in acizi grasi, acizi ce au un rol foarte important in vindecarea si hidratarea pielii. Ingredientele active ale untului de shea stimuleaza procesul de reinnoire celulara a pielii, facand-o mai tanara, mai vibranta.
Acest tip de unt organic se poate folosi si in domeniul alimentar, in industria ciocolatei ca inlocuitor al untului de cacao. In mod traditional, untul de shea este extras de fermieri ce culeg nucile, le sparg, le coc si le piseaza. Produsul astfel obtinut este lasat apoi sa se raceasca. Desi untul de shea este in stare solida la temperatura camerei, devine lichid imediat la temperatura corpului. Din cauza faptului ca shea este un produs natural el poate varia in calitate, aparenta sau miros in functie de zona in care a fost produs, modul de extractie sau rafinare. De exemplu in Africa untul de shea este folosit ca ulei de gatit, ca ingredient pentru ciocolata sau pentru tratamente medicale. In afara Africii acest unt este folosit in industria cosmetica, ca emoilent pentru piele si par.
De regula majoritatea uleiurilor din cosmetica se impart in doua mari categorii: uleiuri saponificatoare ce au proprietati de hidratare a pielii si cele nesaponificatoare ce au proprietati de vindecare a pielii, ultima categorie fiind cea din care face parte acest ulei bio. Acesta contine nutrienti importanti, vitamine si alti phytonutrienti necesari pentru vindecare. In functie de zona de unde au fost culese nucile de shea aceste vitamine si substante pot fi gasite in proportii variind de la 5% pana la 17% versus alte uleiuri la care concentratia de minerale si vitamine cu proprietati vindecatoare pentru pielea arareori ajunge la 1%.
Untul de shea este folosit pentru a trata numeroase afectiuni ale pielii si anume : riduri, arsuri solare, vergeturi, eczeme, alergii ale pielii, muscaturi de insecte sau degeraturi. Astfel ca in momentul de fata acest unt pretios este nelipsit din binecunoscutele
In lume se fac eforturi ca acesti copaci unde cresc nucile de Shea sa fie plantati in numar mai mare pentru ca dupa cum am spus la inceputul articolului dureaza 15-20 de ani pana cand putem recolta dintr-un pom o nuca de shea suficient de matura pentru a putea extrage acest pretios unt de shea.
Similar Posts
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.